ICON BDV 2.jpg

Biennale of Venice Egyptian Pavilion

The identity and nature of the Egyptian countryside and specifically ‘Tunis’ Village where the development proposal is taking place; was the main focal point of the design of the proposed urban space. Following the existing geometry and proposing a future vision of the area was achieved by discovering a new method of regenerating a space taking in consideration the existing surrounding urban landscape in which it functions. Taking the whole site as one working system, the process of regenerating will be achieved by the means of putting in mind the urban ethics of the village and reusing the existing geometrical patterns of the existing structure and finally the recycling of the same quantity of the existing building materials to give a new meaning and definition of the space.

ORTOFOTO BDV.jpg

Location

Tunis Village, Fayyum, Egypt

Arsenale, Venice, Italy

Client

Egyptian Ministry of Culture

Biennale di Venezia

Year

2008

Site Area

650 m²

 

Site

Ownership

Arch. Moataz Faissal Farid Mostafa
 

Commissioner

Tarek Waly

Services

Concept: Architectural Design, Urban Design

Program

Landscape, Public Space

Status

Built

08-07 Bdv Tunis Geo_025.JPG
08-07 Bdv Tunis Geo_012.JPG
DSC00615.JPG
DSC00607.JPG
DSC00606.JPG

"The idea of space definition will be implied by introducing a shading structure crowning the urban structures; with shapes inspired from the existing geometrical pattern and using natural elements such as palm trees for the main structure and wooden beams and robes for the infill of the shade, giving the area a distinct character with the diffused light and shadows and also the pleasant micro climate effects obtained from the wind and the shade."

Model

DSC00787.JPG
DSC00784.JPG
DSC00786.JPG
DSC00783.JPG
DSC00780.JPG
DSC00775.jpg

Exhibition (Biennale Venezia 2008 Egyptian Pavilion)

10.jpg
19.jpg